bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Chlebek ananasowokokosowy Marthy Steward

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chlebek jest pyszny, wilgotny, naprawde polecam

Chlebek ananasowokokosowy Marthy Steward

Składniki:

Chlebek ananasowokokosowy Marthy Steward

 

  • 1 i 1/2 szklanki wiórków kokosowych (powinny być płatki kokosowe)
  • 1/2 szklanki masła o temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (ja nie miałam dałam maślankę)
  • puszka kawałków ananasa w soku

 

Sposób przygotowania:

Chlebek ananasowokokosowy Marthy Steward
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Kawałki ananasa przelać na sitku i odstawić do odsączenia przynajmniej na 10 minut. Na suchej patelni uprażyć kokos. W misce wymieszać mąkę, sodę i sól, odstawić. W mikserze ubić masło i cukier na puszystą masę. Dodać jajka, po jednym na raz. Zmniejszyć prędkość i do masy dodawać mąkę na przemian ze śmietaną. Dodać ananasa
i szklankę prażonych wiórków kokosowych, wymieszać delikatnie. Keksówke wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Posypać wierzch pozostałą 1/2 szklanką wiórków kokosowych. Piec 65-70 minut (do suchej wykałaczki). Odstawić do wystygnięcia

Tagi:

jajko jajka