zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Dyniowe mini chlebki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

dyniowe mini chlebki z pyszna chrupiącą skórką

Dyniowe mini chlebki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe mini chlebki

 

  • 200 g zakwasu żytniego ( 3 godziny po dokarmieniu )
  • 10 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki graham typ 1850
  • 750 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g pestek dyni
  • 4 łyżki oleju
  • 450 ml letniej wody
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru

 

Sposób przygotowania:

Dyniowe mini chlebki
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do miski wlać zakwas i wodę oraz roztarte drożdże i wymieszać. Następnie wsypać mąki, sól i pestki dyni oraz wlać olej i wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą wyrobić ręcznie na czystym blacie lub stolnicy. Ciasto przełożyć do miski, oprószyć mąką i zakryć miskę ściereczką. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrobić i podzielić ciasto na 8 części. Każdy kawałek ciasta uformować w podłużne wałki i na górze ukośnie ponacinać chlebki. Układać je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia po czym zakryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy będą wyrośnięte spryskać chlebki woda i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 185 - 190 stopni ( w zależności jak piecze piekarnik ) i piec 40 - 45 minut. Upieczone chlebki rozdzielić bo się skleją i wystudzić na kratce.
Dyniowe mini chlebki
w misce umieścić wszystkie składniki na chlebki
Dyniowe mini chlebki
ciasto wyrobić i zostawić do wyrośnięcia ...
Dyniowe mini chlebki
potem znowu wyrobić i uformować chlebki ...
Dyniowe mini chlebki
wyrośniete chlebki piec w nagrzanym piekarniku