Sposób przygotowania:
Dyniowe mini chlebki
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do miski wlać zakwas i wodę oraz roztarte drożdże i wymieszać. Następnie wsypać mąki, sól i pestki dyni oraz wlać olej i wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą wyrobić ręcznie na czystym blacie lub stolnicy. Ciasto przełożyć do miski, oprószyć mąką i zakryć miskę ściereczką. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrobić i podzielić ciasto na 8 części. Każdy kawałek ciasta uformować w podłużne wałki i na górze ukośnie ponacinać chlebki. Układać je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia po czym zakryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy będą wyrośnięte spryskać chlebki woda i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 185 - 190 stopni ( w zależności jak piecze piekarnik ) i piec 40 - 45 minut. Upieczone chlebki rozdzielić bo się skleją i wystudzić na kratce.
jaNina
edytaha
zewa
gusia1000