Sposób przygotowania:
Chlebek migdałowy.
Drożdże rozgnieść z mlekiem i odrobiną cukru i odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.Migdały sparzyć wrzątkiem,obrać ze skórki i posiekać niezbyt drobno.Część ich odłożyć na posypkę,a część
dodać potem do ciasta.Zmieszać w misie mąkę,wyrośnięte drożdże,wlać letniej wody,wsypać 3 płaskie łyżeczki soli oraz posiekane migdały.Zagnieść i dać do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
na godzinę.Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.Potem wyrośnięte ciasto kłaść na natłuszczoną blachę,posmarować rozbełtanym jajem i posypać resztą migdałów.Piec 15 min. przy otwartych drzwiczkach i 45 min.przy zamkniętych w temp.200 st.C w piecu chlebowym,a w piekarniku z godzinę ponad.Po upieczeniu wyjąć,
wystudzić,kroić.
dodać potem do ciasta.Zmieszać w misie mąkę,wyrośnięte drożdże,wlać letniej wody,wsypać 3 płaskie łyżeczki soli oraz posiekane migdały.Zagnieść i dać do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
na godzinę.Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.Potem wyrośnięte ciasto kłaść na natłuszczoną blachę,posmarować rozbełtanym jajem i posypać resztą migdałów.Piec 15 min. przy otwartych drzwiczkach i 45 min.przy zamkniętych w temp.200 st.C w piecu chlebowym,a w piekarniku z godzinę ponad.Po upieczeniu wyjąć,
wystudzić,kroić.