marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chlebek migdałowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Migdały sparzyć,obrać,posiekać.Zrobić zaczyn drożdżowy,odstawić składniki dokładnie wyrobić,dodać resztę,zagnieść,dać na blachę.Piec 45 min.

Chlebek migdałowy.

Składniki:

Chlebek migdałowy.

 

  • 1 kg. mąki pszennej,
  • 40 dag.sparzonych i łuskanych migdałów,
  • 1/3 l.wody letniej,
  • 10 dag.drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 3 płaskie łyżeczki soli,
  • tłuszcz do blachy.

 

Sposób przygotowania:

Chlebek migdałowy.
Drożdże rozgnieść z mlekiem i odrobiną cukru i odstawić na 15 min. do wyrośnięcia.Migdały sparzyć wrzątkiem,obrać ze skórki i posiekać niezbyt drobno.Część ich odłożyć na posypkę,a część
dodać potem do ciasta.Zmieszać w misie mąkę,wyrośnięte drożdże,wlać letniej wody,wsypać 3 płaskie łyżeczki soli oraz posiekane migdały.Zagnieść i dać do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
na godzinę.Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.Potem wyrośnięte ciasto kłaść na natłuszczoną blachę,posmarować rozbełtanym jajem i posypać resztą migdałów.Piec 15 min. przy otwartych drzwiczkach i 45 min.przy zamkniętych w temp.200 st.C w piecu chlebowym,a w piekarniku z godzinę ponad.Po upieczeniu wyjąć,
wystudzić,kroić.