Sposób przygotowania:
Swojski chleb
Do zaczynu dodać jedną szklankę mąki żytniej, mąki razowej, a w następnej kolejności zalać to jedną szklanką letniej wody.Całość dobrze wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po upłynięciu tego czasu dodać do tego trzy łyżki płatków owsianych, 3,5 łyżeczki soli, 1 kg mąki pszennej, 2,5 dag drożdży,4 szklanki ciepłej wody, 1 szklankę otręby, 3 łyżeczki kminku, 3 łyżki nasion dyni ( łuskanej), 3 łyżki nasion słonecznika ( łuskanego), 3 łyżki nasienia lnianego. Wszystkie te składniki wymieszać ze sobą bardzo dokładnie i odstawić na około półtorej godziny, aby ciasto wyrosło. Formę na chleb dokładnie wysmarować margaryną i wlać przygotowane ciasto na chleb. Chleb piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni i piec przez około półtorej godziny. Wyciągnięty chleb z piekarnika przykryć ściereczką, aż do czasu wystygnięcia.