jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piwny chlebek z kminkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Chlebek powstaje bardzo szybko i prosto. Ciasto prosto się formuje, a po upieczeniu rewelacyjnie smakuje!

Piwny chlebek z kminkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piwny chlebek z kminkiem

 

  • Składniki na jeden bochenek:
  • 2,5 szklanki mąki chlebowej typ 750 ,
  • 1 szklanka razowej mąki żytniej typ 2000,
  • 40 gram świeżych drożdży,
  • 1,5 szklanki ciemnego piwa,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka melasy,
  • 1,5 łyżki oleju,
  • 2 łyżeczki kminku,
  • jajko do posmarowania wierzchu,
  • suchy mak do posypania po wierzchu,

 

Sposób przygotowania:

Piwny chlebek z kminkiem
Połowę piwa delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego miód, melasę oraz drożdże i 2 łyżki mąki chlebowej. Składniki mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. W misce umieszczamy pozostałą mąkę chlebową, mąkę żytnią, sól, kminek i olej. Do przygotowanym składników wlewamy pozostałe piwo i gotowy rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut (Ewentualnie możemy dodać jeszcze 1-2 łyżki wody). Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i miski. Po tym czasie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na około 50 minut, by podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte odpowietrzamy i formujemy zgrabny bochenek. Uformowany chlebek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i nacinamy dekoracyjnie w kilku miejscach. Tak przygotowany odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia, po czym pieczemy około 1 godzinę w 180°C. Po wyjęciu studzimy na kratce.
Piwny chlebek z kminkiem
Sypkie składniki oraz olej umieszczamy w misce
Piwny chlebek z kminkiem
Następnie wlewamy pozostałą cześć piwa oraz rozczyn
Piwny chlebek z kminkiem
Zagniecione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia
Piwny chlebek z kminkiem
Z gotowego ciasta formujemy bochenek, dekorujemy makiem, nacinamy