Sposób przygotowania:
Piwny chlebek z kminkiem
Połowę piwa delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego miód, melasę oraz drożdże i 2 łyżki mąki chlebowej. Składniki mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. W misce umieszczamy pozostałą mąkę chlebową, mąkę żytnią, sól, kminek i olej. Do przygotowanym składników wlewamy pozostałe piwo i gotowy rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut (Ewentualnie możemy dodać jeszcze 1-2 łyżki wody). Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i miski. Po tym czasie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na około 50 minut, by podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte odpowietrzamy i formujemy zgrabny bochenek. Uformowany chlebek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i nacinamy dekoracyjnie w kilku miejscach. Tak przygotowany odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia, po czym pieczemy około 1 godzinę w 180°C. Po wyjęciu studzimy na kratce.