Sposób przygotowania:
Chlebek na smalcu z prażoną cebulką i słonecznikie
Do miski przesiać mąkę. Dodać sól oraz cukier i kawałki smalcu. Rozetrzeć wszystko w palcach. Dodać oba rodzaje drożdży i połączyć wszystko ze sobą. Dodać cebulkę oraz słonecznik. Wymieszać. Stopniowo dodawać wodę i wyrabiać ciasto do momentu aż będzie dobrze odchodzić od ręki. Przełożyć do miski, posypać mąką i odłożyć do wyrośnięcia pod przykryciem. Gdy to nastąpi ponownie krótko wyrobić i przełożyć do keksówki. Zrobić dekoracyjne nacięcia i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na około 30-35 minut. Następnie wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 50-60 minut ( góra-dół). Wyją i ostudzić na kratce. Smacznego!
misia5