snajperooo

snajperooo

Kucharz
[Przepisów: 11]

Domowy smalec z skwarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny domowy smalec, najlepszy na swoiskim chlebku z ogórkiem kiszonym

Domowy smalec z skwarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Domowy smalec z skwarkami

 

Sposób przygotowania:

Domowy smalec z skwarkami
Kroimy naszą słoninę w drobną kostkę ( powstaną fajne skwarki, wolę pokrojone niż zmielone przez maszynkę ). Słoninę wytapiamy w garnku do momentu aż skwarki będą brązowe i chrupkie mieszając będzie słychać taki szum wytapiamy na bardzo wolnym ogniu nie spieszyć się wytapiać długo będzie efekt. Na oddzielnej patelni na smalcu szklimy naszą cebulkę posypując ja pieprzem i solą ( ja dodałem jeszcze odrobinę mięsa mielonego),Czosnek siekamy bardzo drobno będzie on dodawany do stopionej słoniny. Gdy nasze skwarki już gotowe wyłączamy palnik i czekamy około 15-20 min następnie dodajemy naszą cebulkę i czosnek i włączamy palnik i całość jeszcze trzymamy na wolnym ogniu około 10 min. Wystawiamy na ostudzenie gdy zaczyna krzepnąć przekładamy całość do kamionki jeśli jej nie mamy to do słoików zakręcamy i zostawiamy aż całkiem zastygnie. Teraz smarować chlebek, ogórek kiszony w plastrach- można odrobinkę posolić. Smacznego
Domowy smalec z skwarkami
Nasz bardzo drobniutko posiekany czosnek
Domowy smalec z skwarkami
Tu zaczyna nam już tłuszcz puszczać dodajemy ziele, liście , majeranek
Domowy smalec z skwarkami
Tu piękne skwarki po chwile przerwy można dodawać czosnek i cebulkę