Sposób przygotowania:
Domowy smalec z skwarkami
Kroimy naszą słoninę w drobną kostkę ( powstaną fajne skwarki, wolę pokrojone niż zmielone przez maszynkę ). Słoninę wytapiamy w garnku do momentu aż skwarki będą brązowe i chrupkie mieszając będzie słychać taki szum wytapiamy na bardzo wolnym ogniu nie spieszyć się wytapiać długo będzie efekt. Na oddzielnej patelni na smalcu szklimy naszą cebulkę posypując ja pieprzem i solą ( ja dodałem jeszcze odrobinę mięsa mielonego),Czosnek siekamy bardzo drobno będzie on dodawany do stopionej słoniny. Gdy nasze skwarki już gotowe wyłączamy palnik i czekamy około 15-20 min następnie dodajemy naszą cebulkę i czosnek i włączamy palnik i całość jeszcze trzymamy na wolnym ogniu około 10 min. Wystawiamy na ostudzenie gdy zaczyna krzepnąć przekładamy całość do kamionki jeśli jej nie mamy to do słoików zakręcamy i zostawiamy aż całkiem zastygnie. Teraz smarować chlebek, ogórek kiszony w plastrach- można odrobinkę posolić. Smacznego