luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Chlebek z maki orkiszowej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Moj pierwszy, pyszny chlebek z maki orkiszowej.

Chlebek z maki orkiszowej

Składniki:

Chlebek z maki orkiszowej

 

  • 300 ml.letniej wody
  • 200 gram maki pszennej pelnoziarnistej
  • 300 gram maki orkiszowej
  • 1 mala paczka drozdzy suszonych
  • 10 gram soli
  • 70 gram ziarenek slonecznika

 

Sposób przygotowania:

Chlebek z maki orkiszowej
Do automatu do pieczenia chleba wlac letnia wode, nastepnie wsypac maki, dodac sol i na koncu drozdze. Zalaczyc program na wyrabianie ciasta. Po kilku minutach do wyrabianego ciasta dosypac slonecznik. Gotowe ciasto, przelozyc do np. keksowki wylozonej papierem do pieczenia. Naciac wzorek ostrym nozem i posypac lekko maka. Odstawic na 30 min. w cieple miejsce. Piekarnik rozgrzac do temp. 220° , goracy spryskac woda lub wlozyc na dno piekarnika 2-3 kostek lodu. Pierwsze 10 min. piec chlebek w temp. 220°, nastepnie obnizyc temp. Do 180° i piec dalsze 30-40 min. Upieczony chleb natychmiast wylozyc z formy i studzic na kratce kuchennej.
Oczywiscie chlebek mozna piec w automacie , ale z piekarnika wyglada i smakuje znacznie lepiej.

Tagi:

mak