Sposób przygotowania:
Chlebek z maki orkiszowej
Do automatu do pieczenia chleba wlac letnia wode, nastepnie wsypac maki, dodac sol i na koncu drozdze. Zalaczyc program na wyrabianie ciasta. Po kilku minutach do wyrabianego ciasta dosypac slonecznik. Gotowe ciasto, przelozyc do np. keksowki wylozonej papierem do pieczenia. Naciac wzorek ostrym nozem i posypac lekko maka. Odstawic na 30 min. w cieple miejsce. Piekarnik rozgrzac do temp. 220° , goracy spryskac woda lub wlozyc na dno piekarnika 2-3 kostek lodu. Pierwsze 10 min. piec chlebek w temp. 220°, nastepnie obnizyc temp. Do 180° i piec dalsze 30-40 min. Upieczony chleb natychmiast wylozyc z formy i studzic na kratce kuchennej.
Oczywiscie chlebek mozna piec w automacie , ale z piekarnika wyglada i smakuje znacznie lepiej.
Oczywiscie chlebek mozna piec w automacie , ale z piekarnika wyglada i smakuje znacznie lepiej.
Sarenka
msewka
elzbieta8960
luna