Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 327]

Figa i morela w kefirowym chlebku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To bardzo smaczny chlebek. Najlepiej smakuje ze świeżym masełkiem. Bakalie mogą być dodawane do tego chlebka w zależności kto co lubi.

Figa i morela w kefirowym chlebku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Figa i morela w kefirowym chlebku

 

  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki owsianej
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego
  • 8 sztuk fig suszonych
  • 100 g moreli suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 21 g drożdży świeżych
  • 500 ml kefiru

Sposób przygotowania:

Figa i morela w kefirowym chlebku
Uwielbiam piec i jeść wszystkie chlebki pieczone z bakaliami. Tym razem upiekłam chlebek z figą i morelą.

Przygotowałam miskę, do której wsypałam mąkę krupczatkę, mąkę orkiszową oraz mąkę owsianą. Zmieszałam je razem. Dosypałam jeszcze otręby orkiszowe, które też bardzo lubię. Słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i ciepły dodałam do miski z mąkami i otrębami.

Figi i morele suszone pokroiłam na mniejsze części i dodałam do suchych składników. Wymieszałam ponownie. Dalej dodałam sól i cukier kryształ. Każdorazowo mieszałam składniki łyżką drewnianą. Drożdże świeże poskubałam w palcach i dodałam do całości .Na końcu wlałam kefir, który był w temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszałam. Pozostawiłam ciasto w misce do wyrośnięcia na czas 30 minut.

Po upływie tego czasu „odgazowałam” ciasto i przełożyłam do foremek silikonowych. Wcześniej nagrzałam piekarnik do 190 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na czas 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

Chlebki wystudziłam na kratce.

Smacznego !
Figa i morela w kefirowym chlebku
Pieczenie chlebków z bakaliami w silikonowych foremkach
Figa i morela w kefirowym chlebku
Studzenie chlebków na kratce z piekarnika

Tagi:

pieczywo chleb