Pozioma

Pozioma

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Chlebek Pani Danki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny chlebek z dużą zawartością błonnika i długo zostaje świeży.

Chlebek Pani Danki

Składniki:

Chlebek Pani Danki

 

  • Składniki:

 

  • 1 kg mąki razowej
  • 1 szklanka siemienia lnianego
  • 1 szklanka otrębów przennych
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki letniej wody
  • trochę mąki żytniej do podsypania
  • dwie duże łyżki zakwasu żytniego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chlebek Pani Danki

  •  Zaczyn z lodówki rozrobić w 4 szklankach letniej wody.

  • Wrzucić pozostałe składniki z wyjątkiem mąki.

  • Odczekać 15 minut aby ziarna napęczniały.

  • Następnie całość wymieszać z mąką i odłożyć zaczyn na następny raz ( około dwóch łyżek ciasta włożyć do słoiczka i pozostawić w lodówce na 3-5 dni).

  • Ciasto wylać do wysmarowanej formy, posmarować odrobiną mleka i posypać ulubionymi ziarnami. W

  • stawić do ZIMNEGO piekarnika na 12 godzin.

  • Po tym czasie piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.Z przepisu wychodzą 2 bochenki


Tagi:

dynia