olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Chlebek pszenno - żytni

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Czy może być coś bardziej pysznego i zdrowego niż własny chlebek, który cudownie pachnie i rewelacyjnie smakuje? Otóż zapewniam Państwa, że nie może być!

Chlebek pszenno - żytni Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek pszenno - żytni

 

 

Sposób przygotowania:

Chlebek pszenno - żytni
Mąkę pszenną i razową przesiewam do miski. Następnie dodaję sól, pokruszone drożdże kruszę i wlewam wodę, po czym delikatnie mieszam wszystkie składniki. Naczynie przykrywam ścierką i odstawiam całość na 12 godzin do wyrośnięcia. Po upływie 12 godzin odkrywam naczynie. Na podsypany mąką blat wykładam ciasto i kilkakrotnie zagniatam. Następnie na blacie kładę ścierkę, posypuję ją mąką. Na ścierkę nakładam ciasto, które zawijam w ścierkę i pozostawiam na 2 godziny w ciepłym miejscu. Chleb umieszczam w naczyniu, które wstawiam do piekarnika nagrzanego do 250C. Po 25 minutach wyjmuję chleb z piekarnika.
Chlebek pszenno - żytni
Mąkę pszenną i razową przesiewam do miski. Następnie dodaję sól, pokruszone drożdże i wlewam wodę, po czym delikatnie mieszam wszystkie składniki.
Chlebek pszenno - żytni
Naczynie przykrywam ścierką i odstawiam całość na 12 godzin do wyrośnięcia. Po upływie 12 godzin odkrywam naczynie.
Chlebek pszenno - żytni
Następnie na blacie kładę ścierkę, posypuję ją mąką. Na ścierkę nakładam ciasto, które zawijam w ścierkę i pozostawiam na 2 godziny w ciepłym miejscu.
Chlebek pszenno - żytni
Chleb umieszczam w naczyniu żaroodpornym.

Tagi:

chleb pieczywo