Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Chlebek truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto ma w nazwie słowo chlebek, ale jest to jak najbardziej ciasto, które ma jak najbardziej zaskakujący smak ze względu na swój niepozorny wygląd.

Chlebek truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek truskawkowy

 

  • ½ szklanki miękkiego masła (115 g)
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • ¾ szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • ok. 1 łyżki cukru brązowego
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Chlebek truskawkowy
Masło ubić z cukrem na puch. Ubijając dodać po jednym jajku, następnie kwaśną śmietanę, olej i wanilię i wymieszać razem. Przesiać suche składniki - mąkę, proszek, sodę i sól i połączyć z ubitym masłem. Dodać odszypułkowane, pokrojone truskawki i ½ szklanki orzechów i ręcznie wmieszać do ciasta. Wyłożyć do nasmarowanej i lekko obsypanej mąką keksówki (23 X 10). Posypać na wierzchu pozostałymi orzechami i cukrem brązowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180℃ i piec ok 60 - 65 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostawić do ostygnięcia, przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Chlebek truskawkowy
Masło ubić z cukrem dodać jajka kwaśną śmietanę olej i wanilię
Chlebek truskawkowy
Suche składniki przesiać i dodać do masy maślanej
Chlebek truskawkowy
Dodać truskawki i orzechy i ręcznie wymieszać
Chlebek truskawkowy
Upieczony chlebek truskawkowy odstawić do całkowitego ostygnięcia

Tagi:

jajko jajka