mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Chlebek truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, cynamonowe ciasto z truskawkami

Chlebek truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek truskawkowy

 

  • 1/2 szklanki (113g) masła
  • 3/4 szklanki (150g) drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki (260g) mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 1/2 szklanki (55g) podpieczonych i posiekanych orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 szklanki (195g) posiekanych truskawek

 

Sposób przygotowania:

Chlebek truskawkowy
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Foremkę natłuścić i wysypać mąką. Zmiksować masło z cukrem. Dodawać pojedynczo jajka.
Dodać ekstrakt z wanilii. Przesiać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Stopniowo wymieszać z masą maślaną. Dodać kwaśną śmietanę.
Na koniec wmieszać delikatnie truskawki i orzechy.
Przełożyć do foremki i piec przez ok. godzinę do zezłocenia.
Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Chlebek można zamrozić.
Chlebek truskawkowy
Etap 1
Chlebek truskawkowy
Etap 2
Chlebek truskawkowy
Etap 3
Chlebek truskawkowy
Etap 4

Tagi:

jajko jajka