Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek otrębowo - slonecznikowy z czarnym sezamem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To bardzo dobry chlebek. Można do niego dodawać ulubione swoje ziarna. Osobiście moim bazowym ziarnem jest słonecznik, który bardzo lubię.

Chlebek otrębowo - slonecznikowy z czarnym sezamem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek otrębowo - slonecznikowy z czarnym sezamem

 

  • 600 g mąki krupczatki
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 4 łyżki słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 1 łyżka sezamu czarnego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 42 g drożdży świeżych
  • 1 litr wody letniej

Sposób przygotowania:

Chlebek otrębowo - slonecznikowy z czarnym sezamem

1.

Chlebek otrębowo - slonecznikowy z czarnym sezamem
Wsypanie do miski wszystkich rodzajów mąki

Do przygotowanej miski wsypałam wszystkie rodzaje mąki i wymieszałam je ze sobą łyżką drewnianą.

2.

Chlebek otrębowo - slonecznikowy z czarnym sezamem
Dosypanie do mąki słonecznika, sezamu i otrąb

Następnie do miski wsypałam sezam i słonecznik oraz otręby i znowu wymieszałam.

3.

Chlebek otrębowo - slonecznikowy z czarnym sezamem
Dosypanie soli kuchennej do składników na chleb

Kolejnym składnikiem była sól kuchenna, która dosypałam i wymieszałam.

4.

Chlebek otrębowo - slonecznikowy z czarnym sezamem

Dalej dosypałam cukier trzcinowy ( chociaż można go zastąpić cukrem kryształem ).

5.

Chlebek otrębowo - slonecznikowy z czarnym sezamem

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski.

6.

Chlebek otrębowo - slonecznikowy z czarnym sezamem

Na końcu dolałam wodę letnią.

7.

Chlebek otrębowo - slonecznikowy z czarnym sezamem

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszałam łyżką drewnianą i odstawiłam miskę z ciastem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na czas 20 minut.

8.

Chlebek otrębowo - slonecznikowy z czarnym sezamem

Po tym czasie ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Postawiłam foremki w ciepłym miejscu jeszcze na 15 minut.

9.

Chlebek otrębowo - slonecznikowy z czarnym sezamem

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam foremki z ciastem na czas 15 minut. Po tym czasie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Chlebek otrębowo - slonecznikowy z czarnym sezamem

Gorące chlebki wystudziłam na kratce z piekarnika.

11.

Chlebek otrębowo - slonecznikowy z czarnym sezamem

Smacznego !


Tagi:

chleb