SUPERPRZEPIS

Wędzonkowy chleb z cebulą

  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Wędzonkowy chleb z cebulą

Od kiedy nauczyłam się piec chleb, często (albo prawie zawsze) eksperymentuję z przepisem. Tym razem do ciasta na chleb dodałam zmiksowane wędzone podgardle, wędzony żółty ser i nasz ulubiony dodatek, czyli cebulę.

Składniki:

Wędzonkowy chleb z cebulą

Zaczyn:

  • 3 łyżki pszennego zakwasu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Rozczyn drożdżowy:

Ciasto właściwe:

  • 15 dkg żółtego wędzonego sera
  • 20 dkg chudego wędzonego podgardla
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2 czubate łyżeczki soli
  • 1,5 szklanki suszonej cebuli w płatkach
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka

Sposób przygotowania:

Wędzonkowy chleb z cebulą

Etap 1

Wędzonkowy chleb z cebulą
Zaczyn przygotowany z pszennego zakwasu mąki i wody.

Zaczyn: Wieczorem zakwas przełożyć do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć na całą noc w temperaturze pokojowej.

Etap 2

Wędzonkowy chleb z cebulą
Rozczyn przygotowany z drożdży mleka cukru i mąki.

Rozczyn drożdżowy: Na drugi dzień drożdże rozetrzeć z mlekiem, cukrem i mąką, odłożyć na kilkanaście minut.

Etap 3

Wędzonkowy chleb z cebulą
Starty na tarce ser i zmiksowane blenderem podgardle.

Ciasto właściwe: Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Podgardle pokroić na mniejsze kawałki, mocno zmiksować blenderem lub zmielić.

Etap 4

Wędzonkowy chleb z cebulą
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 5

Wędzonkowy chleb z cebulą

Dodać do nich wodę, mleko, zaczyn z zakwasem, rozczyn drożdżowy, ser i zmiksowane podgardle, wymieszać.

Etap 6

Wędzonkowy chleb z cebulą

Ciasto wyrabiać ok.15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2-3 godziny.

Etap 7

Wędzonkowy chleb z cebulą

Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć do podrośnięcia na kolejne 2-3 godziny.

Etap 8

Wędzonkowy chleb z cebulą

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

pieczywo chleb