kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1070]

Chleb z dynią i czarnym sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny chlebek. Trochę inny w smaku dzięki temu, że dodałam do niego tartą dynię i czarny sezam. Polecam na kanapki.

Chleb z dynią i czarnym sezamem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z dynią i czarnym sezamem

 

Sposób przygotowania:

Chleb z dynią i czarnym sezamem
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto na chleb. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Po tym czasie ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy sezamem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chlebek wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Chleb z dynią i czarnym sezamem
Wszystkie składniki na chleb po kolei wkładamy do miski.
Chleb z dynią i czarnym sezamem
Umieszczone składniki w misce na chleb zagniatamy.
Chleb z dynią i czarnym sezamem
Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki.
Chleb z dynią i czarnym sezamem
Przed pieczeniem ciasto na chleb smarujemy wodą i posypujemy sezamem.

Tagi:

dynia sezam chleb