Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Czosnkowy chlebek z ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb z ziarnami z dodatkiem pure z dyni i czosnku jest rewelacyjny. Szczególnie polecam tym, którym nie przeszkadza delikatny zapach czosnku.

Czosnkowy chlebek z ziarnami

Składniki:

Czosnkowy chlebek z ziarnami

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 15 dag puree z dyni
  • 0,5 szkl ziaren słonecznika
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Czosnkowy chlebek z ziarnami

ETAP 1:

Czosnkowy chlebek z ziarnami

Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i połową ciepłej wody. Posypać 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W misce przesianą mąkę wymieszać z solą, Dodać rozczyn, resztę wody, puree z dyni i wyrabiać około 10-15 minut.

ETAP 2:

Czosnkowy chlebek z ziarnami
Ciasto wyrobić z czosnkiem i ziarnami słonecznika

Po 10 minutach wyrabiania do ciasta dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, siemię lniane i ziarna słonecznika. Wyrabiać do czasu aż ciasto będzie odchodziło od miski. Ponownie przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Czosnkowy chlebek z ziarnami
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na oprószoną mąką deskę, uformować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.

ETAP 4:

Czosnkowy chlebek z ziarnami
Ciasto naciąć nożem w kilku miejscach, posmarować jajkiem i upiec

Następnie ostrym nożem zrobić kilka nacięć, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać siemieniem lnianym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.


Tagi:

pieczywo chleb