Sposób przygotowania:
Czosnkowy chlebek z ziarnamiETAP 1:
Pokruszone drożdże wymieszać z cukrem i połową ciepłej wody. Posypać 2 łyżkami mąki, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W misce przesianą mąkę wymieszać z solą, Dodać rozczyn, resztę wody, puree z dyni i wyrabiać około 10-15 minut.
ETAP 2:
Po 10 minutach wyrabiania do ciasta dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, siemię lniane i ziarna słonecznika. Wyrabiać do czasu aż ciasto będzie odchodziło od miski. Ponownie przykryć i odłożyć do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na oprószoną mąką deskę, uformować i włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki keksowej. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
ETAP 4:
Następnie ostrym nożem zrobić kilka nacięć, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać siemieniem lnianym. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35-40 minut.