Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 327]

Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolejny chlebek pieczony z dodatkiem bakalii. Chlebek ten bardzo smakuje z samym masełkiem lub nabiałem, albo domowymi konfiturami. Brak przekroju wiąże się z tym, że był on przeznaczony w całości do poczęstowania. Wiem, że bardzo smakował.

Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami

Składniki:

Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami

 

  • 250 g mąki krupczatki
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1/2 litra maślanki
  • 1/2 litra letniej wody

Sposób przygotowania:

Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami

1.

Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami
Wsypanie do miski wszystkich rodzajów mąki

Wsypać do miski wszystkie rodzaje mąki i wymieszać.

2.

Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami
Wsypanie do miski wszystkich bakalii i wymieszanie

Dosypać siemię, słonecznik, rodzynki oraz żurawinę i ponownie wymieszać.

3.

Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami
Wsypanie do miski cukru białego i wymieszanie

Wsypać biały cukier, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.

4.

Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami
Dosypanie soli kuchennej i ponowne wymieszanie

Dosypać sól kuchenną i znowu wymiesza.

5.

Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach, dodać do reszty składników, wymieszać.

6.

Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami

Maślankę wymieszać z letnią wodą i dodać do reszty do miski.

7.

Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

8.

Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami

Po tym czasie ciasto "odgazować", następnie przełożyć do foremek silikonowych. Pozostawić jeszcze na około 20 minut.

9.

Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami

Wystudzić chlebki na kratce.

11.

Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami

Smacznego !