Sposób przygotowania:
Chlebek z mąki mieszanej z bakaliami1.
Wsypać do miski wszystkie rodzaje mąki i wymieszać.
2.
Dosypać siemię, słonecznik, rodzynki oraz żurawinę i ponownie wymieszać.
3.
Wsypać biały cukier, za każdym razem mieszać łyżką drewnianą.
4.
Dosypać sól kuchenną i znowu wymiesza.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach, dodać do reszty składników, wymieszać.
6.
Maślankę wymieszać z letnią wodą i dodać do reszty do miski.
7.
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", następnie przełożyć do foremek silikonowych. Pozostawić jeszcze na około 20 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić chlebki na kratce.
11.
Smacznego !