Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 327]

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To mój chlebek z cyklu: pieczony z bakaliami. Bardzo dobrze smakuje z samym świeżym masełkiem, nabiałem oraz domowym dżemem. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on przeznaczony w całości do poczęstowania.

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami

Składniki:

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami

 

  • 500 g mąki krupczatki
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 150 g słonecznika łuskanego
  • 100 g złotych rodzynek
  • 100 g wiśni suszonych
  • 100 g moreli suszonych
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka cukru trzcinowego drobnego
  • 1 łyżka soli
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1/2 litra kefiru
  • 1/2 litra letniej wody

Sposób przygotowania:

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami

1.

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami
Wsypanie do miski mąki i wymieszanie łyżką

Do miski wsypać krupczatkę, mąkę pszenną oraz żytnią pełnoziarnistą, wymieszać.

2.

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami
Dosypanie do miski słonecznika, rodzynek, wiśni, moreli i orzeszków

Dosypać słonecznik, złote rodzynki, wiśnie suszone, morele pokrojone na mniejsze części oraz orzeszki piniowe, ponownie wymieszać łyżką.

3.

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami
Wsypanie drobnego cukru trzcinowego i ponowne wymieszanie

Wsypać drobny cukier trzcinowy, za każdym razem mieszać.

4.

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami
Wsypanie soli kuchennej do miski i wymieszanie

Wsypać sól kuchenną i znowu wymieszać.

5.

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami
Poskubanie świeżych drożdży w palcach i dodanie do pozostałych składników

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, ponownie wymieszać.

6.

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami
Wlanie do miski kefiru wymieszanego z wodą

Na końcu wlać kefir wymieszany z letnią wodą.

7.

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami

Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na czas około 20 minut.

8.

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i znowu pozostawić na około 15 minut.

9.

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami

Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Później zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

10.

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami

Wystudzić na kratce.

11.

Pszenno - żytni chlebek z bakaliami

Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo