Sposób przygotowania:
Pszenno - żytni chlebek z bakaliami1.
Do miski wsypać krupczatkę, mąkę pszenną oraz żytnią pełnoziarnistą, wymieszać.
2.
Dosypać słonecznik, złote rodzynki, wiśnie suszone, morele pokrojone na mniejsze części oraz orzeszki piniowe, ponownie wymieszać łyżką.
3.
Wsypać drobny cukier trzcinowy, za każdym razem mieszać.
4.
Wsypać sól kuchenną i znowu wymieszać.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, ponownie wymieszać.
6.
Na końcu wlać kefir wymieszany z letnią wodą.
7.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Następnie pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na czas około 20 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i znowu pozostawić na około 15 minut.
9.
Wstawić foremki do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Później zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić na kratce.
11.
Smacznego !