Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek z suszonymi bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Uwielbiam pieczone chlebki z bakaliami. W smaku są raczej słodkawe. Bardzo dobrze smakują ze świeżym masełkiem lub białym serem. Polecam na śniadanie.

Chlebek z suszonymi bakaliami

Składniki:

Chlebek z suszonymi bakaliami

 

Sposób przygotowania:

Chlebek z suszonymi bakaliami

1.

Chlebek z suszonymi bakaliami
Wsypanie do miski krupczatki i mąki pełnoziarnistej

Do miski wsypać krupczatkę i mąkę pszenna pełnoziarnistą, wymieszać.

2.

Chlebek z suszonymi bakaliami
Pokrojenie i dodanie do miski suszonych bakalii

Dodać pokrojone suszone morele, śliwki oraz żurawinę, ponownie wymieszać.

3.

Chlebek z suszonymi bakaliami
Wsypanie słonecznika łuskanego i ponowne wymieszanie

Wsypać słonecznik łuskany, za każdym razem mieszać.

4.

Chlebek z suszonymi bakaliami
Wsypanie cukru białego i wymieszanie łyżką

Dosypać cukier, wymieszać.

5.

Chlebek z suszonymi bakaliami
Wsypanie soli kuchennej i ponowne wymieszanie

Wsypać sól kuchenną, wymieszać.

6.

Chlebek z suszonymi bakaliami

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty, wymieszać łyżką drewnianą.

7.

Chlebek z suszonymi bakaliami

Na końcu wlać letnią wodę.

8.

Chlebek z suszonymi bakaliami

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki ze sobą, pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.

9.

Chlebek z suszonymi bakaliami

Potem ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na około 20 minut.

10.

Chlebek z suszonymi bakaliami

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

11.

Chlebek z suszonymi bakaliami

Wystudzić na kratce.

12.

Chlebek z suszonymi bakaliami

Smacznego !


Tagi:

pieczywo chleb