Sposób przygotowania:
Chlebek z suszonymi bakaliami1.
Do miski wsypać krupczatkę i mąkę pszenna pełnoziarnistą, wymieszać.
2.
Dodać pokrojone suszone morele, śliwki oraz żurawinę, ponownie wymieszać.
3.
Wsypać słonecznik łuskany, za każdym razem mieszać.
4.
Dosypać cukier, wymieszać.
5.
Wsypać sól kuchenną, wymieszać.
6.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty, wymieszać łyżką drewnianą.
7.
Na końcu wlać letnią wodę.
8.
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki ze sobą, pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
9.
Potem ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na około 20 minut.
10.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
11.
Wystudzić na kratce.
12.
Smacznego !