madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Chlebek z tortownicy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapach świeżo upieczonego chleba ze złocistą chrupiącą skórką, do tego tylko świeże masełko i do szczęścia nic więcej nie potrzeba.

Chlebek z tortownicy

Składniki:

Chlebek z tortownicy

 

Sposób przygotowania:

Chlebek z tortownicy

ETAP 1:

Chlebek z tortownicy
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce

Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, a następnie pół litra ciepłej wody, w której rozpuszczamy drożdże. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny przykrywając ściereczką.

ETAP 2:

Chlebek z tortownicy
Ciasto w tortownicy odstawiamy w ciepłe miejsce

Po tym czasie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy aż ciasto nie będzie kleiło nam się do rąk. Wtedy ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Ponownie odkładamy na pół godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką.

ETAP 3:

Chlebek z tortownicy
Wierzch smarujemy wodą i posypujemy makiem

Wyrośnięte ciasto smarujemy odrobiną wody i posypujemy makiem, następnie nacinamy nożem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z włączonym termoobiegiem przez 40 minut.