Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Placek włoski z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Miękki i delikatny, wspaniale smakuje podany z dobrej jakości włoską oliwą, koniecznie z pierwszego tłoczenia. Dobry też bez dodatków.

Placek włoski z oliwkami

Składniki:

Placek włoski z oliwkami

 

  • 20 dag mąki
  • 1,5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 125 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • oliwa
  • oliwki zielone
  • oregano suszone
  • sól gruboziarnista
  • mąka do blachy

Sposób przygotowania:

Placek włoski z oliwkami
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić.

2. Mąkę przesiać. W dołek wsypać sól, wlać drożdże i łyżkę oliwy. Wymieszać, wyrobić. Przykryć i zostawić na 25 minut.

3. Blachę posmarować oliwą i wysypać mąką.

4. Ciasto rozciągnąć na placek. Przełożyć na blachę, obłożyć oliwkami. Posmarować oliwą, posypać oregano i solą.

5. Piec ok. 25 minut w temp. 220 st. C.

6. Podawać na ciepło lub na zimno np. z oliwą.