Sposób przygotowania:
Chlebek z żurawiną i ostropestem na krupczatce1.
Wsypać do miski krupczatkę i mąkę orkiszową, wymieszać.
2.
Dosypać słonecznik, biały sezam, ostropest mielony oraz żurawinę, znowu wymieszać.
3.
Wsypać sól morską jodowaną, za każdym razem mieszać.
4.
Dodać miód spadziowy, wymieszać łyżką drewnianą.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.
Na końcu wlać letnią wodę.
7.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Następnie pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.
9.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić chlebki na kratce.
11.
Smacznego !