Sposób przygotowania:
Maślankowy chlebek z chia1.

Wsypać do miski mąkę krupczatkę, pszenną oraz orkiszową, wymieszać.
2.

Dosypać słonecznik, chia, rodzynki i żurawinę, znowu wymieszać.
3.

Wsypać cukier biały i ponownie wymieszać łyżką.
4.

Wsypać sól kuchenną, za każdym razem mieszać.
5.

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.

Wymieszać maślankę z letnią wodą, wlać do miski.
7.

Bardzo dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu w celu wyrośnięcia.
8.

Po upływie tego czasu ciasto "odgazować", przełożyć do silikonowych foremek i pozostawić jeszcze na czas 15 minut.
9.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C na czas 15 minut.
Potem zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.

Wystudzić chlebki na kratce.
11.

Smacznego !