Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Żurawinowy chlebek na piwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Uwielbiam żurawinę w każdej postaci. Tym razem upiekłam chlebek z tym dodatkiem oraz z piwem. Alkohol wyparuje podczas pieczenia, także w ogóle nie jest wyczuwalny. Chlebek najlepiej smakuje z samym masełkiem.

Żurawinowy chlebek na piwie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Żurawinowy chlebek na piwie

 

Sposób przygotowania:

Żurawinowy chlebek na piwie
Bardzo lubię żurawinę w każdej postaci. Tym razem postanowiłam upiec chlebek z tym dodatkiem.

Jak zwykle wzięłam moją mąkę bazową, czyli krupczatkę, którą wsypałam do miski. Do niej dosypałam również mąkę orkiszową i gryczaną. Wszystkie razem zmieszałam.

Słonecznik uprażyłam na suchej patelni i ciepły dodałam do mąki. Dalej wsypałam sól i cukier trzcinowy, oczywiście każdorazowo mieszałam łyżką drewnianą.

Do suchych składników dodałam suszoną żurawinę. Jak zawsze świeże drożdże poskubałam palcami i dodałam do całości. Dokładnie wymieszałam. Na samym końcu wlałam piwo, kiedy dokładnie wszystkie składniki się ze sobą połączyły to odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce na czas około 30 minut.

Po upływie 30 minut „odgazowałam’ ciasto i przełożyłam do silikonowych foremek, pozostawiłam jeszcze na około 20 minut. W tym czasie nagrzałam piekarnik do 190 stopni.

Do nagrzanego piekarnika wstawiłam foremki z ciastem na chleb i piekłam przez 15 minut. Następnie zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze przez 35 minut. Kiedy chlebki się upiekły wystudziłam je na kratce.

Smacznego.
Żurawinowy chlebek na piwie
Widok pieczonych chlebków w piekarniku w formach silikonowych
Żurawinowy chlebek na piwie
Studzenie upieczonych chlebków z suszoną żurawiną na kratce

Tagi:

chleb pieczywo