Sposób przygotowania:
Chlebek ziemniaczano-miodowy
Ziemniaki obrać ugotować w osolonej wodzie,odcedzić,zemleć.Do lekko przestudzonych ziemniaków dodać mąkę,drożdże,miód,masło,rozbełtane żółtka,rodzynki,sól,wlać 1szklankę wody i wyrobić na gładką masę.Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą,przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1i1\2godz.do wyrośnięcia.Potem przełożyć na stolnicę posypaną mąką i wyrabiać jeszcze przez około 5min.Ciasto podzielić na pół i uformować 2 okrągłe bochenki,nożem zrobić nacięcia na krzyż,przykryć i pozostawić jeszcz na 45min.Następnie chlebki posmarować białkiem i posypać makiem.Piec około40min.na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200"C.