Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • KALORIE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chlebek z nutką słodyczy w postaci żurawiny. W smaku bardzo dobry. Brak przekroju chlebka wiąże się z tym, że był on w całości przeznaczony do poczęstowania.

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy

Składniki:

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy

 

  • 700 g mąki krupczatki
  • 300 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 1 łyżka ostropestu mielonego
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 1 łyżeczka melasy z granatem
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soli
  • 42 g świeżych drożdży
  • 1 litr wody letniej

Sposób przygotowania:

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy

1.

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy
Wsypanie do miski mąki, ostropestu oraz otrąb

Do miski wsypać krupczatkę, mąkę orkiszową, ostropest mielony oraz otręby orkiszowe, wymieszać.

2.

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy
Dosypanie żurawiny, słonecznika i czarnego sezamu

Dosypać żurawinę suszoną, słonecznik łuskany i czarny sezam, ponownie wymieszać.

3.

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy
Dolanie melasy z granatem i dokładne wymieszanie

Wlać melasę z granatem, za każdym razem mieszać.

4.

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy
Dosypanie cukru trzcinowego i wymieszanie

Wsypać cukier trzcinowy.

5.

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy
Dosypanie soli do pozostałych składników i wymieszanie

Wsypać sól kuchenną.

6.

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy

Świeże drożdże pokruszyć w palcach i dodać do pozostałych składników.

7.

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy

Na końcu wlać letnią wodę.

8.

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy

Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

9.

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy

Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek, pozostawić jeszcze na 15 minut.

10.

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.

11.

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy

Wystudzić na kratce.

12.

Chlebek żurawinowo - słonecznikowy

Smacznego !


Tagi:

pieczywo chleb