Sposób przygotowania:
Chlebek żurawinowo - słonecznikowy1.
Do miski wsypać krupczatkę, mąkę orkiszową, ostropest mielony oraz otręby orkiszowe, wymieszać.
2.
Dosypać żurawinę suszoną, słonecznik łuskany i czarny sezam, ponownie wymieszać.
3.
Wlać melasę z granatem, za każdym razem mieszać.
4.
Wsypać cukier trzcinowy.
5.
Wsypać sól kuchenną.
6.
Świeże drożdże pokruszyć w palcach i dodać do pozostałych składników.
7.
Na końcu wlać letnią wodę.
8.
Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
9.
Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek, pozostawić jeszcze na 15 minut.
10.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
11.
Wystudzić na kratce.
12.
Smacznego !