Sposób przygotowania:
Chlebek żurawinowo - słonecznikowy1.
 
Do miski wsypać krupczatkę, mąkę orkiszową, ostropest mielony oraz otręby orkiszowe, wymieszać.
2.
 
Dosypać żurawinę suszoną, słonecznik łuskany i czarny sezam, ponownie wymieszać.
3.
 
Wlać melasę z granatem, za każdym razem mieszać.
4.
 
Wsypać cukier trzcinowy.
5.
 
Wsypać sól kuchenną.
6.
 
Świeże drożdże pokruszyć w palcach i dodać do pozostałych składników.
7.
 
Na końcu wlać letnią wodę.
8.
 
Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
9.
 
Po tym czasie ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek, pozostawić jeszcze na 15 minut.
10.
 
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
11.
 
Wystudzić na kratce.
12.
 
Smacznego !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
