Sposób przygotowania:
Chleb na piwie z naturalnym miodem1.

Przygotowałam miskę, do której wsypałam mąkę pszenną oraz mąkę orkiszową i wymieszałam je ze sobą.
2.

Słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i jeszcze ciepły wsypałam do miski z mąkami.
3.

Następnym składnikiem był czarny sezam, który dosypałam i wymieszałam łyżką drewnianą.
4.

Później dodałam sól kuchenną, ponownie wymieszałam.
5.

Teraz przyszła kolej na miód prawdziwy, który też dodałam do składników na chlebek.
6.

Świeże drożdże poskubałam w palcach i dodałam do miski.
7.

Na samym końcu wlałam piwo, które było w temperaturze pokojowej.
8.

Wszystkie składniki w misce bardzo dokładnie wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 mniut.
9.

Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Znowu odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 15 minut.
10.

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni i kiedy już upłynął czas wyrośnięcia chlebków to wstawiłam do piekarnika na 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 30 minut.
11.

Smacznego !