Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To bardzo zdrowy i smaczny chlebek. Bardzo lubię kombinować, kiedy piekę kolejny chleb. Staram się za każdym razem zmieniać składniki.

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze

 

  • 800 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 200 g słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki ostropestu mielonego
  • 2 łyżki pestek dyni mielonej
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 42 g drożdży świeżych
  • 390 g kefiru
  • 600 ml wody ciepłej

Sposób przygotowania:

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze

1.

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze
Wsypanie do miski trzech rodzajów mąki i wymieszanie ich ze sobą

Przygotowałam trzy rodzaje mąki, a mianowicie: mąkę krupczatkę, mąkę żytnią razową oraz mąkę orkiszową. Wsypałam je do miski i wymieszałam.

2.

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze
Dodanie do miski z mąkami ostropestu mielonego

Kolejnym składnikiem był ostropest mielony, który dosypałam i ponownie wymieszałam.

3.

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze

Ziarna słonecznika łuskanego uprażyłam na suchej patelni i cieple dosypałam do składników, które były już w misce.

4.

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze

Tym razem miałam w domu zmielone pestki dyni, więc takie dodałam do chlebka. Znowu wymieszałam łyżką drewnianą.

5.

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze

Dalej wsypałam sól kuchenną. Za każdym razem oczywiście mieszałam.

6.

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze

Kolejno dosypałam cukier kryształ.

7.

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do pozostałych składników.

8.

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze

Kefir, który miałam w temperaturze pokojowej wymieszałam z ciepłą wodą ( nie gorącą ). Następnie wlałam do miski i wymieszałam łyżką drewnianą.

9.

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze

Odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 30 minut.

10.

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze

Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Znowu odstawiłam na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.

11.

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę to wstawiłam foremki na czas 15 minut.

Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

12.

Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze

Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo