Sposób przygotowania:
Chlebek z ostropestem na rozwodnionym kefirze1.
Przygotowałam trzy rodzaje mąki, a mianowicie: mąkę krupczatkę, mąkę żytnią razową oraz mąkę orkiszową. Wsypałam je do miski i wymieszałam.
2.
Kolejnym składnikiem był ostropest mielony, który dosypałam i ponownie wymieszałam.
3.
Ziarna słonecznika łuskanego uprażyłam na suchej patelni i cieple dosypałam do składników, które były już w misce.
4.
Tym razem miałam w domu zmielone pestki dyni, więc takie dodałam do chlebka. Znowu wymieszałam łyżką drewnianą.
5.
Dalej wsypałam sól kuchenną. Za każdym razem oczywiście mieszałam.
6.
Kolejno dosypałam cukier kryształ.
7.
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do pozostałych składników.
8.
Kefir, który miałam w temperaturze pokojowej wymieszałam z ciepłą wodą ( nie gorącą ). Następnie wlałam do miski i wymieszałam łyżką drewnianą.
9.
Odstawiłam ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 30 minut.
10.
Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Znowu odstawiłam na 30 minut do kolejnego wyrośnięcia.
11.
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę to wstawiłam foremki na czas 15 minut.
Po upływie tego czasu zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
12.
Smacznego !