Sposób przygotowania:
Chlebowy wieniec na piwie z ziarnami
Piwo pozbawić gazu, a następnie lekko pogrzać. Masło roztopić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę. Dodać suszone drożdże, sól, cukier oraz ziarna Wymieszać dokładnie. Dodać roztopione maslo. Wlać połowę piwa i wyrabiać ciasto dolewając piwo. Wyrabiać do momentu połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i ochłodzić do ręki. Miskę wysmarować olejem i położyć kulę ciasta. Posypać lekko mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy to nastąpi ciasto ponownie wyrobić i podzielić na pięć części. Uformować z nich małe kulki. Następie układać ciasto obok siebie w formie na wieniec lub w formie do babki z kominem. Odłożyć na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Następnie zwilżyć górę wodą, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec około 55-60 minut. Smacznego!