lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Chlebuś na lekko słodko -Chałka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Jadłam na drugie śniadanie chałkę posmarowaną dżemem, była przepyszna, taka jak lubię. Polecam zrobić i skosztować.

Chlebuś na lekko słodko -Chałka Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Chlebuś na lekko słodko -Chałka

Składniki:

 

 

  • ksylitol( cukier brzozowy lub zwykły cukier) 50 g

 

 

 

 

Dodatkowo:

 

  • jajko do posmarowania chałek

Sposób przygotowania:

Chlebuś na lekko słodko -Chałka

Krok 1

Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i szczyptę soli. Wlewamy ciepłe mleko i wbijamy jajko, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i cukru.

Krok 2

Do misy wsypujemy przesianą mąkę i wlewamy składniki mokre, dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło oraz żurawinę. Wyrabiamy ciasto koło 10-15 minut.

Krok 3

Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczka na 2 godziny.

Krok 4

Ciasto pięknie wyrosło, dzielimy je na 6 części i robimy wałeczki. Wyjdą nam dwie chałki. Robimy "warkocze" końcówki zawijamy pod spód. Przekładamy chałki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut. Po 30 minutach wyrośnięte chałki smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Jeszcze ciepła chałkę pokroiłam i posmarowałam dżemem. Pyszna po prostu wyszła.

Chlebuś na lekko słodko -Chałka
Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i szczyptę soli, wbijamy jajo. Wlewamy ciepłe mleko.
Chlebuś na lekko słodko -Chałka
Do misy wsypujemy przesianą mąkę i wsypujemy żurawinę .
Chlebuś na lekko słodko -Chałka
wlewamy składniki mokre,dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiamy ciasto koło 10-15 minut.
Chlebuś na lekko słodko -Chałka
Wyrobione ciasto zostawiamy przykryte ściereczka na 2 godziny. Ciasto pięknie wyrosło .
Chlebuś na lekko słodko -Chałka
Ciasto dzielimy na 6 równych części.
Chlebuś na lekko słodko -Chałka
Robimy " warkocze" końcówki zawijamy pod spód.
Chlebuś na lekko słodko -Chałka
Przekładamy chałki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy na 30 minut.
Chlebuś na lekko słodko -Chałka
Po 30 minutach wyrośnięte chałki smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.