Sposób przygotowania:
Placki z ziaren amarantusa z cukinią i kalafioremAmarantus:
Amarantus porządnie opłukać pod bieżącą wodą i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Warzywa:
Kalafiora ugotować (uważać, aby nie był rozgotowany!) w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i rozdrobnić np. widelcem. Umytą cukinię zetrzeć na średnich oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać.
Masa:
Warzywa (w tym cukinię z sokiem) wymieszać z amarantusem i połączyć z jajkiem, koperkiem, mąką, skrobią oraz bułką tartą. Masę doprawić według smaku.
Smażenie:
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i łyżką stołową - wykładać preferowane porcje ciasta.
Placki smażyć obustronnie do zarumienienia się.
gusia1000
kuchenny świat
robaczek
lukrowanepierniczki