Sposób przygotowania:
CHŁODNIK DOMOWY:))
1. Można zrobić tradycyjnie z botwinki, buraków, wtedy należy je umyć pokroić/ zetrzeć razem z liśćmi botwinki, zalać wodą w momencie zagotowania dodać ocet, cukier, sól (pieprz na końcu) i gotować jeszcze chwilkę, aż buraczki będą chrupiące (nie rozgotowane). Równocześnie jeśli lubimy w osobnym garnku gotujemy jajka na półtwardo, twardo jak kto lubi.
W przypadku suszonych wiórek buraków, zagotować wg. instrukcji i również dodać ocet i cukier, sól ( pieprz na końcu)
Tak powstały barszcz, który powinien być dość esencjonalny i mieć intensywny kolor (za sprawą dodanego octu) musimy schłodzić. Może być letni, ale nie gorący.
2.Obieramy ze skóry ogórka kroimy w kostkę, rzodkiewkę myjemy, kroimy w kostkę. Jeżeli mamy buraczki gotowe gotowane to ścieramy na grubych oczkach, koper myjemy i drobno siekamy, wszystko wkładamy do wystudzonego barszczu, dodajemy śmietanę i kefiry, mieszamy dokładnie i schładzamy w lodówce ok 1godz. Po tym czasie chłodnik jest gotowy do spożycia. Pieprz używamy najlepiej bezpośrednio na talerzu wedle uznania.
Smacznego!
W przypadku suszonych wiórek buraków, zagotować wg. instrukcji i również dodać ocet i cukier, sól ( pieprz na końcu)
Tak powstały barszcz, który powinien być dość esencjonalny i mieć intensywny kolor (za sprawą dodanego octu) musimy schłodzić. Może być letni, ale nie gorący.
2.Obieramy ze skóry ogórka kroimy w kostkę, rzodkiewkę myjemy, kroimy w kostkę. Jeżeli mamy buraczki gotowe gotowane to ścieramy na grubych oczkach, koper myjemy i drobno siekamy, wszystko wkładamy do wystudzonego barszczu, dodajemy śmietanę i kefiry, mieszamy dokładnie i schładzamy w lodówce ok 1godz. Po tym czasie chłodnik jest gotowy do spożycia. Pieprz używamy najlepiej bezpośrednio na talerzu wedle uznania.
Smacznego!