Magmir81

Magmir81

Kuchcik
[Przepisów: 3]

CHŁODNIK DOMOWY:))

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chłodnik każdy robi wg. uznania, moja wersja jest zawsze ta sama i zawsze tak samo wyśmienicie smakuje. Mogę go jeść cały dzień i lato staje się cudowne ...

CHŁODNIK DOMOWY:))

Składniki:

CHŁODNIK DOMOWY:))

chłodnik

  • 300ml śmietany 18%
  • ok.1-2 litry kefiru
  • Pęczek botwinki lub gotowe buraki gotowane ze słoika, albo suszone wiórki buraka
  • 1 duży zielony ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek świeżego koperku
  • 2 łyżki octu (może być 10%, albo ryżowy 4%)
  • sól, pieprz
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

CHŁODNIK DOMOWY:))
1. Można zrobić tradycyjnie z botwinki, buraków, wtedy należy je umyć pokroić/ zetrzeć razem z liśćmi botwinki, zalać wodą w momencie zagotowania dodać ocet, cukier, sól (pieprz na końcu) i gotować jeszcze chwilkę, aż buraczki będą chrupiące (nie rozgotowane). Równocześnie jeśli lubimy w osobnym garnku gotujemy jajka na półtwardo, twardo jak kto lubi.

W przypadku suszonych wiórek buraków, zagotować wg. instrukcji i również dodać ocet i cukier, sól ( pieprz na końcu)

Tak powstały barszcz, który powinien być dość esencjonalny i mieć intensywny kolor (za sprawą dodanego octu) musimy schłodzić. Może być letni, ale nie gorący.

2.Obieramy ze skóry ogórka kroimy w kostkę, rzodkiewkę myjemy, kroimy w kostkę. Jeżeli mamy buraczki gotowe gotowane to ścieramy na grubych oczkach, koper myjemy i drobno siekamy, wszystko wkładamy do wystudzonego barszczu, dodajemy śmietanę i kefiry, mieszamy dokładnie i schładzamy w lodówce ok 1godz. Po tym czasie chłodnik jest gotowy do spożycia. Pieprz używamy najlepiej bezpośrednio na talerzu wedle uznania.
Smacznego!