Di bloguje

Di bloguje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 940]

Zupa ze świeżych pomidorów

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zupę ze świeżych pomidorów przeważnie przyrządzam w sezonie, gdzie jest ich pod dostatkiem, ale o każdej porze roku doskonale smakuje. Jest bardzo aromatyczna i smaczniejsza niż tradycyjna pomidorówka z koncentratu.

Zupa ze świeżych pomidorów

Składniki:

Zupa ze świeżych pomidorów

 

  • mięso drobiowe na wywar
  • 3-4 duże pomidory (mięsiste, dojrzałe)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała części pora (lub średnia cebula)
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • bazylia
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • makaron (może być zacierka lub ryż)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub octu balsamicznego/jabłkowego
  • 1 łyżeczka masła

Opcjonalnie:

  • odrobina cukru
  • śmietana
  • świeży koperek i natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Zupa ze świeżych pomidorów
Najpierw należy ugotować wywar drobiowy z solą, zielem angielskim oraz listkami laurowymi.

W między czasie pomidory sparzyć, usunąć z nich skórkę, a następnie pokroić w kostkę.

Pora lub cebulę poddusić na maśle.

Do wywaru wrzucić pokrojone warzywa - w tym pomidory oraz pora/cebulę i osobno ugotować makaron.

W zupie wymieszać koncentrat pomidorowy bądź ocet i całość doprawić do smaku.

Makaron umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą.

Można dodać też śmietanę i posiekaną zieleninę.