Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Wiosenna botwinka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Botwinkę bardzo lubię, dlatego wiosną często gości ona na moim stole. Ja zabielam ją śmietaną, ale nie jest to konieczne.

Wiosenna botwinka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna botwinka

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna botwinka
Marchew, seler, pietruszkę i buraki zetrzeć na grubych oczkach. Zagotować. Posłodzić. Po kilku minutach dodać posiekane liście i łodygi botwinki. Dodać też drobno posiekany czosnek. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotować do miękkości. Dodać śmietankę. Dodać posiekany koperek, sól, cukier, pieprz oraz ocet do smaku. Wymieszać. Podawać na gorąco. 
Wiosenna botwinka
Starte na grubych oczkach warzywa zalać wodą.
Wiosenna botwinka
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować razem.
Wiosenna botwinka
Do ugotowanej zupy dodać słodką śmietankę.
Wiosenna botwinka
Koperek drobno posiekać i dodać do zupy.