Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Chłodnik ogórkowo-gruszkowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Taki chłodnik doskonale orzeźwi w upalny dzień...Podawać mocno schłodzony na schłodzonych talerzach posypany listkami mięty...

Chłodnik ogórkowo-gruszkowy

Składniki:

Chłodnik ogórkowo-gruszkowy

 

  • na 4 porcje:
  • 1 dość duży, świeży ogórek szklarniowy (albo 4 mniejsze, gruntowe)
  • 1 duża, dojrzała gruszka
  • 2 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu albo śmietany 18%
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny
  • dwie łyżki posiekanych listków świeżej mięty
  • do smaku: odrobina soli, pieprz mielony
  • kilka kropelek Tabasco (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Chłodnik ogórkowo-gruszkowy
Ogórka i gruszkę umyć, gruszkę obrać ze skórki i wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Ogórka zostawić ze skórką, jeśli ma już wykształcone pesteczki to usunąć środek łyżeczką, pozostały miąższ pokroić w kostkę. Do wysokiego naczynia przełożyć gruszkę, ogórka, wlać mleko i jogurt/śmietanę, dodać 1 łyżkę mięty i zmiksować. Następnie doprawić odrobinką soli i mielonego pieprzu, można dodać kilka kropli Tabasco. Jeżeli wszystkie składniki użyte do przygotowania były dobrze schłodzone to możemy podawać od razu, ale lepiej jest odstawić chłodnik na kilka godzin do lodówki. (inspiracja: kuchnia.tv)