bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Chłodnik z botwinką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki chłodnik jest idealny na upalne dni, nie ma przy nim dużo roboty, a jak się go zje to przez chwilę czujemy ochłodzenie.

Chłodnik z botwinką

Składniki:

Chłodnik z botwinką

 

  • 1 litr kefiru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek świeżej botwinki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 świeży ogórek
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • cukier
  • sól
  • kwasek cytrynowy
  • biały pieprz
  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Chłodnik z botwinką

ETAP 1:

Botwinkę oczyszczamy, kroimy w niewielkie kawałki, zalewamy niewielką ilością gorącej wody z dodatkiem odrobiny cukru i kwasku cytrynowego, gotujemy pod przykryciem, aż będzie miękka. odstawiamy do wychłodzenia.

ETAP 2:

Kefir delikatnie ubijamy ze śmietaną, do spienionych składników dodajemy koperek, ogórek zielony obrany ze skórki i rozdrobniony, zimną botwinkę razem z wodą, w której się gotowała, lekko mieszamy i doprawiamy do smaku.

Na talerz wlewamy chłodnik, układamy ćwiartki ugotowanych jajek i posypujemy szczypiorkiem.