katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Zupa grochowa z pulpetami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo lubimy zupę grochową i choć twierdzę że najlepsza jest z wędzoną nutką z pulpetami też była smaczna.

Zupa grochowa z pulpetami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa grochowa z pulpetami

 

  • ziemniaki 5-6 szt
  • groch łupany 1 szkl
  • zielenina 1 pęczek( natka pietruszki+por+liść lubczyku)
  • marchew 1 szt
  • majeranek ok 1 lyżka
  • Pulpety:
  • mielona łopatka 40 dag
  • jajko małe 1 szt
  • bułka tarta ok 1 łyżka
  • cebula 1/2 szt
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa z pulpetami
Ziemniaki obieramy, kroimy i płuczemy, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania. Dodajemy obraną i pokrojoną marchew i opłukaną zieleninę. Do gotującej się zupy dodajemy groch i solimy.

Do mięsa dodajemy bułkę tartą, drobno pokrojoną cebulę i wbijamy jajko. Doprawiamy do smaku.

Z masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy w mące i wrzucamy do wolno gotującej się zupy.

Dodajemy majeranek, doprawiamy do smaku, gotujemy 10 -15 minut.
Zupa grochowa z pulpetami
Umyte i pokrojone ziemniaki zalewamy woda i stawiamy do gotowania.
Zupa grochowa z pulpetami
Do gotującej się zupy dodajemy przygotowany groch.
Zupa grochowa z pulpetami
Cebulę drobno kroimy i dodajemy do mięsa mielonego.
Zupa grochowa z pulpetami
Z doprawionej masy mięsnej formujemy małe kulki.