2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Książka Kucharska: Pyszne chłodniki

Chłodnik z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Lekkostrawny chłodnik z cukinii i ogórka na maślance z dużą ilością zieleniny,pyszna ochłoda na ciepłe dni....

Chłodnik z cukinii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłodnik z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z cukinii
Cukinię ogórka i zieleninę myjemy osuszamy.Cukinię kroimy w drobną kostkę tak samo por i połowę ogórka,resztę kroimy w cienkie plasterki. W rondelku rozgrzewamy oliwę wrzucamy cukinię pokrojonego na plastry ogórka i pora podduszamy 5-6 minut,zestawiamy z ognia do wystygnięcia. Maślankę przelewamy do wysokiego naczynia dodajemy obrane ząbki czosnku oraz pokrojony w kostkę ogórek doprawiamy do smaku solą pieprzem i ziołami miksujemy blenderem,łączymy z zimną podduszoną cukinią mieszamy. Chłodzimy w lodówce godzinę rozlewamy na talerze dekorujemy posiekaną natką i szczypiorem. Smacznego!
Chłodnik z cukinii
warzywa myjemy siekamy nożem jak w przepisie
Chłodnik z cukinii
cukinię por i połowę ogórka podduszamy na oliwie
Chłodnik z cukinii
resztę ogórka miksujemy blenderem z maślanką
Chłodnik z cukinii
siekamy szczypiorek i natkę do chłodnika

Tagi:

zioła cukinia