Misiowe Puszyści

Misiowe Puszyści

Kucharz
[Przepisów: 24]

Chłodnik z cukinii (Francja)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Obrać cukinię, pokroić i wrzucić do osolonego wrzątku na ok 8 min. Po wyjęciu z wody

Chłodnik z cukinii (Francja)

Składniki:

Chłodnik z cukinii (Francja)

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z cukinii (Francja)
Obrać cukinię, pokroić i wrzucić do osolonego wrzątku na ok 8 min. Po wyjęciu z wody obgotowane kawałki ostudzić, a następnie zmiksować. Tymczasem podgrzać bulion (może być z kostki rosołowej). Zmiksowaną cukinię wrzucić do gorącego bulionu i przyprawić pieprzem. Cały smaczek potrawie nadają listki bazylii - należy porwać je na kawałeczki (świeżych ziół nigdy  się nie kroi!) i zmieszać z zupą. Przygotowaną w ten sposób potrawę schłodzić w lodówce ok 1 godz. Tuż przed podaniem posypać zupę świeżą kolendrą, a śmietanę podać an stół w osobnej miseczce i dolewać ją już na talerzach.

Tagi:

cukinia