bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Chłodnik z czereśni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię zupy owocowe, takie zupki pamiętam jeszcze z dzieciństwa i teraz w sezonie owocowym robię takie zupy.

Chłodnik z czereśni

Składniki:

Chłodnik z czereśni

Zupa:

  • 2 litry wody
  • 2 szklanki czereśni
  • 4 łyżki cukru

 

Lane ciasto:

Sposób przygotowania:

Chłodnik z czereśni

ETAP 1:

Wodę wlać do garnka i zagotować, jak zakipi to wrzucić czereśnie, wsypać cukier i niech się gotuje około 15-20 minut.

Zrobić lane ciasto: jajka rozbić widelcem, dodać mąkę i razem wymieszać. Na kipiącą zupę wlewać cieniutko łyżką ciasto, żeby zrobiły się małe kluseczki.

Zupę zdjąć z ognia i zabielić śmietaną. W razie potrzeby zupę dosłodzić i odstawić do wystudzenia.