SUPERPRZEPIS

Kapuśniak Eli z młodej kapusty z pulpetami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kapuśniak Eli z młodej kapusty z pulpetami

Ugotowałam kapuśniak z młodej kapusty na szynce wieprzowej. Z gotowanego mięsa z zupy przygotowałam pulpety.

Składniki:

Kapuśniak Eli z młodej kapusty z pulpetami

wywar

składniki zupy

  • 1/2 dużej główki młodej kapusty
  • 3 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 pęczek koperku

dodatki

Sposób przygotowania:

Kapuśniak Eli z młodej kapusty z pulpetami

przygotowaniu wywaru

Kapuśniak Eli z młodej kapusty z pulpetami
Z szynki, liści laurowych i ziela angielskiego ugotować wywar.

Szynkę wieprzową opłukać i włożyć do dużego garnka. Do mięsa dodać liście laurowe i ziele angielskie. Mięso zalać wodą, posolić do smaku i gotować aż będzie miękkie. Ugotowane mięso wyjąć i zachować do pulpetów.

przygotowanie składników zupy

Kapuśniak Eli z młodej kapusty z pulpetami
Pokroić kapustę razem z ciemnymi liśćmi.

Zewnętrzne, ciemne liście młodej kapusty umyć i pokroić. Resztę kapusty pokroić dość grubo.

przygotowanie składników zupy cd

Kapuśniak Eli z młodej kapusty z pulpetami
Opłukać obrane jarzyny. Marchewki pokroić w kostkę.

Jarzyny obrać i umyć. Marchewki pokroić w kostkę. Pietruszki jeśli są zdrewniałe zostawić w całości.

przygotowanie składników zupy cd

Kapuśniak Eli z młodej kapusty z pulpetami
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

przygotowanie składników zupy cd

Kapuśniak Eli z młodej kapusty z pulpetami

Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.

przygotowanie zupy

Do mięsnego wywaru dodać jarzyny, ziemniaki i kapustę. Gotować aż wszystko będzie miękkie. W rondlu roztopić margarynę, dodać mąkę i zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z częścią zupy, wlać do garnka i zagotować.

Do zupy dodać koperek i przyprawić do smaku pieprzem i maggi. Zupę podałam z pulpetami z gotowanego mięsa ( w moich przepisach ).

Smacznego!