Sposób przygotowania:
Kapuśniak Eli z młodej kapusty z pulpetamiprzygotowaniu wywaru

Szynkę wieprzową opłukać i włożyć do dużego garnka. Do mięsa dodać liście laurowe i ziele angielskie. Mięso zalać wodą, posolić do smaku i gotować aż będzie miękkie. Ugotowane mięso wyjąć i zachować do pulpetów.
przygotowanie składników zupy

Zewnętrzne, ciemne liście młodej kapusty umyć i pokroić. Resztę kapusty pokroić dość grubo.
przygotowanie składników zupy cd

Jarzyny obrać i umyć. Marchewki pokroić w kostkę. Pietruszki jeśli są zdrewniałe zostawić w całości.
przygotowanie składników zupy cd

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
przygotowanie składników zupy cd

Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
przygotowanie zupy
Do mięsnego wywaru dodać jarzyny, ziemniaki i kapustę. Gotować aż wszystko będzie miękkie. W rondlu roztopić margarynę, dodać mąkę i zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z częścią zupy, wlać do garnka i zagotować.
Do zupy dodać koperek i przyprawić do smaku pieprzem i maggi. Zupę podałam z pulpetami z gotowanego mięsa ( w moich przepisach ).
Smacznego!
gusia1000