anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Chłodnik z jabłek z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Chłodnik z jabłek to tradycyjna zupa letnich miesięcy w mojej rodzinie. Tym razem jednak w mojej nieco mniej tradycyjnej wersji.

Chłodnik z jabłek z migdałami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chłodnik z jabłek z migdałami

 

  • jabłka /u mnie papierówki/ - 300 g
  • cukier - 2 łyżki
  • serek mascarpone - 2 łyżki
  • sok z limonki - 1 łyżka
  • płatki migdałowe - 3 łyżki
  • budyń waniliowy /proszek/ - 2 łyżki
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Chłodnik z jabłek z migdałami
Umyte, obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka wymieszaj z cukrem i sokiem z limonki. W garnku zagotuj 750 ml wody, dodaj szczyptę soli oraz jabłka z sokiem i cukrem. Gotuj pod przykryciem, aż owoce się rozgotują. Proszek budyniowy rozmieszaj w ¼ szk. wody i wlej do garnka z gotującymi się jabłkami, energicznie zamieszaj i zagotuj. Garnek zdejmij z ognia i dodaj serek mascarpone. Starannie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia pod przykryciem. Na suchej patelni delikatnie upraż migdały, często mieszając, aby się nie przypaliły, bo będą gorzkie. Przestudzoną zupę zmiksuj blenderem i odstaw do lodówki do schłodzenia. Chłodnik podawaj posypany obficie prażonymi płatkami migdałowymi.
Chłodnik z jabłek z migdałami
Umyte, obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych jabłka.
Chłodnik z jabłek z migdałami
W garnku zagotuj 750 ml wody, dodaj szczyptę soli oraz jabłka z sokiem i cukrem.
Chłodnik z jabłek z migdałami
Gotuj pod przykryciem, aż owoce się rozgotują.