dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Chłodnik z mleka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Błyskawiczny chłodnik z kwaśnego mleka.

Chłodnik z mleka

Składniki:

Chłodnik z mleka

 

  • 1 i 1/2 l kwaśnego mleka
  • 1/4 l wody
  • 2 kostki przyprawy do zup
  • 2 paczki koncentratu "Barszcz błyskawiczny"
  • 4 łyżki siekanego koperku i szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kwasek cytrynowy
  • 15 dag okrawków pieczonego mięsa
  • 15 dag okrawków szynki lub kiełbasy
  • 15 dag ogórków
  • 2 jajka (ugotowane na twardo)

Sposób przygotowania:

Chłodnik z mleka
Kwaśne mleko ochłodzić, dokładnie rozmącić trzepaczką. Zagotować 1/4 l wody i rozpuścić w niej 2 paczki koncentratu barszczu i 2 kostki przyprawy do zup, roztwór ochłodzić. Ogórki umyć, obrać, jaja obrać, grubo posiekać. Ogórki, mięso i wędlinę pokroić na cienkie, wąskie paski. Mleko wymieszać z roztworem barszczu, przygotowanymi składnikami i siekaną zieleniną, dodać do smaku pieprz, sól, cukier i kwasek cytrynowy. Podawać dobrze schłodzony.