jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Chłopski chlebek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mając taki chlebek nie musimy się już martwić, czy mamy w lodówce „coś do chlebka”. Nie wymaga on już dodatku innej wędliny, a najlepiej smakuje posmarowany masłem.

Chłopski chlebek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chłopski chlebek

 

  • Foremka 36 x12 cm
  • Składniki:
  • 3 szklanki zwykłej,
  • 1 szklanka mąki razowej,
  • 2 laski kiełbasy,
  • 5 dag drożdży,
  • Łyżeczka soli ziołowej,
  • Łyżeczka cukru,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku (około 0,5 łyżeczki),
  • Około1,5 szklanki letniej wody

 

Sposób przygotowania:

Chłopski chlebek
Do połowy szklanki wody dodajemy drożdże, cukier oraz około 2 łyżki mąki. Całość mieszamy. Gotowy rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia . Miedzy czasie mąki mieszamy ze sobą. Kiełbasę kroimy w kostkę i obsmażamy bez dodatku tłuszczu. Gotową studzimy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąki, sól, pieprz , wytopiony spod kiełbasy tłuszcz oraz stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto około 10-15 minut. Gotowe formujemy w kulę , przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego przestudzoną kiełbasę. Ponownie zagniatamy całość do połączenia składników i pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na przygotowaną formę. Pozostawiamy na około 15 minut by chlebek delikatnie podrósł, a następnie wstawiamy go do ciepłego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180˚C. Upieczony wyjmujemy z formy i studzimy.
Chłopski chlebek
Potrzebne do chleba maki łączymy ze sobą.
Chłopski chlebek
Kiełbase kroimy w kostkę i odsmażamy. Studzimy
Chłopski chlebek
Do gotowego ciasta dodajemy przygotowaną kiełbasę.
Chłopski chlebek
Ciasto pozostawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce.