Sposób przygotowania:
Chłopski chlebek
Do połowy szklanki wody dodajemy drożdże, cukier oraz około 2 łyżki mąki. Całość mieszamy. Gotowy rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia . Miedzy czasie mąki mieszamy ze sobą. Kiełbasę kroimy w kostkę i obsmażamy bez dodatku tłuszczu. Gotową studzimy. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mąki, sól, pieprz , wytopiony spod kiełbasy tłuszcz oraz stopniowo wodę. Zagniatamy ciasto około 10-15 minut. Gotowe formujemy w kulę , przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego przestudzoną kiełbasę. Ponownie zagniatamy całość do połączenia składników i pozostawiamy do powtórnego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na przygotowaną formę. Pozostawiamy na około 15 minut by chlebek delikatnie podrósł, a następnie wstawiamy go do ciepłego piekarnika. Pieczemy około 60 minut w 180˚C. Upieczony wyjmujemy z formy i studzimy.