SUPERPRZEPIS

Chleb z kiełbasą i chili

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Chleb z kiełbasą i chili Więcej zdjęć (2)

Dzięki dodatkowi kiełbasy chleb można jeść nawet bez żadnych dodatków, aczkolwiek najsmaczniejszy jest z dodatkiem wędliną czy pomidora. Chili zaś nadaje mu charakteru:)

Składniki:

Chleb z kiełbasą i chili

 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 20g świeżych drożdży,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 200g kiełbasy suchej,
  • szczypta chili,
  • około 1 szklanki przegotowanej zimnej wody.

Sposób przygotowania:

Chleb z kiełbasą i chili
Kiełbasę pokroić w kosteczkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Przestudzić. Drożdże zasypać cukrem, dodać 3 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, sól, chili oraz przesmażoną kiełbasę. Zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 45minut w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie ponownie krótko je zagnieść i ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15minut. Piec około 50-60minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.
Chleb z kiełbasą i chili
Ciasto przełożyć do foremki, odstawić na 15minut