Sposób przygotowania:
Chłopskie danie
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy, a później kroimy w kostkę o średniej wielkości. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy. Kapustę białą oczyszczamy, myjemy liście i wycinamy niepotrzebny środek. Kapustę szatkujemy, a następnie solimy i dobrze mieszamy. Kapustę również gotujemy do miękkości. Boczek kroimy w niedużą kostkę. Cebulę obieramy, myjemy pod zimną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a później kroimy w drobną kostkę. Pokrojony boczek podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Drobno pokrojoną wcześniej cebulę łączymy z boczkiem i także podsmażamy. Do cebuli i boczku dodajemy wcześniej ugotowane ziemniaki oraz kapustę. Składniki te jeszcze chwilę dusimy, a później doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem, solą oraz majerankiem.