gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 846]

Choinka piernikowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Choinka jak choinka. Niby podobna. Staraliśmy się jak mogliśmy żeby ją zrobić wraz z wnukami. Czy wyszło? Oceńcie sami :D

Choinka piernikowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Choinka piernikowa

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
  • LUKIER
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Choinka piernikowa
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Przesiać przez sito. W osobnym rondelku wymieszać margarynę z miodem. Wymieszać aż do rozpuszczenia. Do mąki wlać roztopiony miód z masłem. Wymieszać. Dodać cukier i jajko. Wyrobić. Ciasto przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjąć i wyciąć 2 duże, 2 średnie i 2 małe gwiazdki oraz 1 małą kuleczkę. Piec w 180 st. przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić. Przygotować lukier: cukier puder i wodę wymieszać. Zlepiać lukrem upieczone gwiazdki, na wierzch wyłożyć kuleczkę. Udekorować wg uznania.
Choinka piernikowa
Przygotować ciasto i włożyć do lodówki. Rozwałkować
Choinka piernikowa
Wykrawać po dwie, różnej wielkości gwiazdki
Choinka piernikowa
Piec w piekarniku w 180 st. przez ok. 15 minut