Chołodziec cukiniowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczna delikatna zupa chłodnikowa

Chołodziec cukiniowy

Składniki:

Chołodziec cukiniowy

 

  • Składniki:
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 80 dag cukinii
  • 20 dag ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 litr bulionu
  • po 4 łyżki trybuli i melisy cytrynowej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 250 ml maślanki

Sposób przygotowania:

Chołodziec cukiniowy
Przygotowanie:
Posiekaj cebulę i czosnek.Około 3/4 cebuli posiekaj w kosteczkę,resztę w plasterki.Ziemniaki potnij w kosteczkę.Na oliwie podsmaż cebulę,czosnek,ziemniaki,kostki cukinii.Zalej bulionem i gotuj około 15 minut.Na 5 minut przed końcem dodaj zioła.Całość zmiksuj,przypraw solą,pieprzem,cukrem i sokiem cytrynowym.Ochładzaj 90 minut.Następnie wymieszaj z maślanką.Podaj z odłożonymi plasterkami cukinii.

Tagi:

cukinia