SUPERPRZEPIS

Chrupiąca flądra z salsą i puree cytrynowym

  • KrOs
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Chrupiąca flądra z salsą i puree cytrynowym Więcej zdjęć (3)

Ciekawa propozycja na znany wszystkim smak polskiego wybrzeża. Salsa miętowo-pomidorowa i puree cytrynowe przełamują nudę smażonej ryby i dodają charakteru potrawie.

Składniki:

Chrupiąca flądra z salsą i puree cytrynowym

 

 

Sposób przygotowania:

Chrupiąca flądra z salsą i puree cytrynowym
Puree: Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaczki ugniatamy i dodajemy mleko, masło, sól, pieprz oraz sok z połówki cytryny z skórkę z jednej cytryny. Całość mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.

Salsa: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pomidora kroimy w ćwiartki i usuwamy miąższ, po czym również kroimy go w trochę większą kostkę niż cebulę. Liście mięty drobno siekamy i dodajemy do skrojonych składników. Całość umieszczamy w misce i po dodaniu soku z ćwiartki cytryny dokładnie mieszamy. Odstawiamy, chociaż na kilkanaście minut przed podaniem, aby wszystkie składniki się połączyły.

Ryba: Rybę sprawiamy i dokładnie myjemy. Robimy delikatne nacięcia wzdłuż tuszy po obu jej stronach, aby ryba się szybciej usmażyła i lepiej przeszła marynatą. Rybę przyprawiamy dość delikatnie solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Warto dać jej kilka minut, aby zaprzyjaźniła się z przyprawami zanim zaczniemy smażenie.

Rybkę obtaczamy w mące kukurydzianej (może być też pszenna, ale polecam spróbować z kukurydzianą, również przy innej okazji smażenia ryb) i przekładamy na wcześniej rozgrzaną patelnie z olejem.

Smażymy ok 5 min. z każdej strony aż do uzyskania takiego poziomu chrupkości, jaki lubimy (ja preferuję dość chrupką stąd aż 5 min. na stronę). Papierowym ręcznikiem zbieramy nadmiar tłuszczu z usmażonej i przełożonej już na talerz ryby. Serwujemy z salsą, którą wykładamy na rybkę i puree, które układamy z boku talerza. SMACZNEGO!!
Chrupiąca flądra z salsą i puree cytrynowym
Salsa miętowo-pomidorowa podana na chrupiącej flądrze
Chrupiąca flądra z salsą i puree cytrynowym
Wszystkie niezbędne składniki. Prosto i smacznie!